Zij-instromer in het onderwijs moet vooral alles zelf uitzoeken

Scholen zouden vanwege het oplopende lerarentekort  heel veel zij-instromers moeten ontvangen. Dat zou je in ieder geval denken. De realiteit is echter anders, en het blijkt voor zij-instromers veel moeilijker te zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

Zij-instromers moeten vaak al meteen zelfstandig een klas draaien zonder enige vorm van begeleiding. Dat zorgt ervoor dat mensen snel in een burn-out  belanden. 25 tot 30 procent van de zij-instromers stopt er al na een half jaar weer mee. 

Begeleiding 

Toch beginnen er wel steeds meer mensen aan het traject. In 2015 ging het om slechts 19 zij-instromers, in 2021 is dat aantal al gegroeid naar 767 in het basisonderwijs. “Ik snap dat scholen denken: met een zij-instromer hebben we in ieder geval de klas gevuld. Op de lange termijn werk dat echter niet”, zegt Thijs Roovers van onderwijsvakbond AOb. Het verschilt ook nog eens per school hoe goed de begeleiding is en wat er van een zij-instromer wordt verwacht.

Een ander punt is de lerarenopleiding zelf. Die is toegespitst op studenten van een jaar of achttien. Zij-instromers hebben vaak al een hele hbo-opleiding of universitaire studie achter de rug en hebben vaak ook al jaren gewerkt. Ook het startmoment is erg beperkt. Wie zij-instroomt kan pas vanaf februari beginnen. 

Subsidie aanvragen 

Ook geld is een probleem. De ene school betaalt wel voor die ene dag dat de zij-instromer zelf studeert, de andere school doet dat niet. Scholen kunnen wel een subsidie van 20.000 euro per zij-instromer aanvragen. Daar kunnen ze onder meer het collegegeld, boeken, verlofdagen en reiskosten van betalen. Toch schijnen sommige scholen nog koudwatervrees te hebben en weten ze niet welke subsidie ze moeten aanvragen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk