Nomineer je docent voor de Duurzame Docentverkiezing 2022

Wie zijn de duurzaamste docenten van Nederland? Dat is de vraag waar we tijdens de Duurzame Docentverkiezing antwoord op gaan krijgen. Deze zoektocht start vandaag, dus vanaf nu kan iedereen zich aanmelden of aangemeld worden! Dat meldt de Duurzame Docent. 

Met de Duurzame Docentverkiezing willen onderwijsorganisaties docenten die in hun lessen aandacht besteden aan duurzaamheid aanmoedigen en in het zonnetje zetten. Deze leerkrachten zetten zich elke dag in om de jongere generatie voor te bereiden op de complexe toekomst die hen te wachten staat. De verkiezing biedt de inspirerende en hardwerkende docenten een podium. “Deze prijs heeft mij ontzettend geholpen om verder te gaan met duurzaamheid”, vertelt Colien Langerwerf (Duurzame Docent 2021 in het mbo). “Als je hem wint weet je gewoon dat je goed bezig bent en is je leidinggevende eerder geneigd om je nog meer vrijheid te geven.” Met de onderscheiding bedanken we alle docenten die het initiatief nemen om een duurzame mindset te creëren bij leerlingen en collega’s, in en rond de school.

Duurzaam onderwijs 

Een Duurzame Docent kun je op veel verschillende manieren zijn. Misschien nam je wel het initiatief voor een groen schoolplein? Geef je lessen over diversiteit? Betrek je leerlingen in het samenstellen van het onderwijs? Of praat je met leerlingen over welke duurzame keuzes zij zelf kunnen maken? Het draagt allemaal bij aan duurzaam onderwijs. “Ik zou eigenlijk willen dat duurzame docenten helemaal niet meer nodig zijn en dat duurzaamheid verweven is in ieders dna. Maar tot die tijd hebben we docenten nodig die inspireren en andere uitnodigen om met ze mee te lopen”, aldus Bas van den Berg (Duurzame Docent 2021 ho).

Handelingsperspectief 

De jury kijkt o.a. naar het bieden van handelingsperspectief aan leerlingen, het betrekken van leerlingen, inspireren en het integraal benaderen van duurzaamheid. Op 23 november wordt er door de jury een winnaar gekozen uit het po, vo, mbo en hbo.

Dus herken jij jezelf, een collega of je docent in dit verhaal? Meld hem/haar/hen dan hier aan voor de Duurzame Docentverkiezing 2022.

Door: Nationale Onderwijsgids