Meer fte's open dan voor de zomer bij minder scholen

Een aantal scholen heeft nu meer fte open staan dan voor de zomer. Dat blijkt uit de meest recente peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Het formatieprobleem lijkt dus voor sommige scholen groter te zijn geworden. Het goede nieuws is wel dat meer scholen hun formatie op orde hebben. 59 procent van de scholen die heeft meegedaan aan het onderzoek heeft dit op orde. Dat meldt de AVS.

Aan het begin van dit nieuwe schooljaar heeft 41 procent van de scholen de formatie nog niet rond, in juni was dit 60 procent. Bij de scholen die nu nog een gat hebben heeft 54 procent minder dan 1 fte open staan, 29 procent heeft tussen de 1 en 2 fte open. 16 procent van de scholen heeft een groter probleem, daar is tussen de 2 en 4 fte onvervuld. Dan gaat het om 2 tot 4 klassen of 3 tot 7 leerkrachten, omdat er vaak parttime wordt gewerkt. In juni stond er gemiddeld 0,87 fte open. Er zijn dus meer scholen die hun formatie rond hebben, maar bij de scholen waar dat nog niet het geval is is het personeelstekort groter dan voor de zomervakantie.

Herfst 

Door de structurele tekorten staat de onderwijskwaliteit onder grote druk. Bijna alle scholen en directeuren die hun formatie nu op orde hebben vrezen de aankomende herfst, want dan zullen er weer meer leerkrachten ziek gaan worden. En dat is eigenlijk niet mogelijk. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk