'Jongeren verplichten om een boek te lezen werkt averechts'

Rindert Kromhout, bekend van zijn historische verhalen voor jongeren bij De Taalstaat, vindt niet dat je jongeren moet gaan verplichten om een boek te lezen. “Je moet ze stimuleren, inspireren, nieuwsgierig maken naar een boek.” Dat meldt NPO Radio 1.   

Volgens Kromhout ligt daar een belangrijke taak voor het onderwijs. “Het begint natuurlijk al op de pabo’s en lerarenopleidingen. Daar moet de basis worden gelegd. Daar moeten leraren zelf goed worden opgeleid in literatuur.”

Schrijven van kinderboeken 

Kromhout schrijft zelf ook veel voor jongeren. In mei verscheen zijn laatste boek De Poppenspeler van Lampedusa, maar hij begon met het schrijven van kinderboeken. “Door de manier waarop ik schreef, werden het verhalen die ook voor kinderen geschikt werden.”

Voorbereiding 

Docenten moeten het wel goed voorbereiden, want anders krijg je de leerlingen niet mee omdat ze er geen zin in hebben. Andersom kan het ook, dat leerlingen ontzettend enthousiast zijn over boeken. “Op die scholen hebben ze met de kinderen over de boeken gepraat en over de achtergronden verteld. Dat vergeten die kinderen nooit meer, dat zijn fantastische gesprekken”, aldus Kromhout. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk