Scholen in Drenthe gaan gezamenlijk lerarentekort te lijf

Scholen zijn hard op zoek naar docenten. Zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs is het lerarentekort een groot probleem. Drentse scholen werken daarom samen in Noorderwijzer met het zoeken naar oplossingen. Dat doen ze ook om ervoor te zorgen dat ze niet elkaar concurrent worden in de race naar het vinden van een leerkracht. Dat meldt RTV Drenthe. 

Binnen Noorderwijzer kijken scholen en opleidingsinstituten samen naar structurele oplossingen om het onderwijs opnieuw vorm te geven. “Samen werven, meer leraren opleiden, het makkelijker maken voor zij-instromers en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt in het onderwijs een functie krijgen: dat zijn enkele oplossingen om het lerarentekort de komende jaren aan te pakken”, aldus Alice Vellinga, directeur CGS Vincent van Gogh in Assen. 

Verdelen van de schaarste 

Volgens Peter de Visser, bestuurder van CSG Dingstede, is de samenwerking om het lerarentekort zo klein mogelijk te houden via Noorderwijzer niet de oplossing.  “Dat is alleen het zo goed mogelijk verdelen van schaarste. Er kiezen nu niet genoeg mensen voor een docentenopleiding en daarnaast gaan veel leerkrachten met pensioen. Dat is echt problematisch.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk