Rechtbank oordeelt dat auteursrecht bundel oud-docent bij hogeschool ligt

Docenten die in hun vrije tijd lesboeken schrijven voor vakken die ze geven hoeven niet te rekenen op inkomsten als ze geen duidelijke afspraken maken met hun werkgever. Het auteursrecht ligt anders automatisch bij de hogeschool. Dat bevestigde de Oost-Brabantse rechtbank onlangs in een zaak die door een oud-docente tegen Fontys Hogescholen was aangespannen. Dat meldt ScienceGuide. 

Omdat de door haar gemaakte bundel zonder haar toestemming is gebruikt en verkocht vindt de oud-docente dat er inbreuk is gemaakt op haar auteursrecht. Ze vroeg de rechtbank om te verklaren dat zij de auteursrechthebbende is en dat Fontys meteen moest stoppen met het aanbieden van de desbetreffende bundel. Daarnaast wilde ze dat Fontys veertien dagen lang een rectificatie-bericht op de website plaatste en wilde ze meer dan tienduizend euro schadevergoeding.

Taakomschrijving 

De hogeschool zag de kwestie anders en de rechter gaf hen daarin gelijk. Volgens Fontys valt het samenstellen van de bundel binnen de taakomschrijving die de docente had. Ze maakte de bundel met het doel om invulling te geven aan haar onderzoekstaak.

De rechter gaat mee met Fontys en kijkt daarbij ook naar artikel 7 van de Auteurswet en artikel E-7 cao-hbo. Als een bepaald werk in dienst van een ander wordt gemaakt zonder verdere afspraken, dan ligt het auteursrecht bij degene in wiens dienst het werk is gemaakt. Ook als dat werk in de eigen tijd en op eigen initiatief is uitgevoerd. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk