"Als leerling zou ze zelf ook een leuke vlotte docent voor de klas willen hebben"

Alice van Zandwijk verlaat na bijna vijftig jaar haar middelbare school. Het gaat om het Bonaventuracollege in Leiden. Ze begon als brugklasser op de school, liep er vervolgens stage tijdens haar studie en kreeg daarna er een baan aangeboden. Nu gaat ze afscheid nemen. Dit meldt Sleutelstad.

Van Zandwijk geeft aan dat haar docent Lichamelijke Opvoeding destijds aanmoedigde om naar de sportacademie te gaan. Ze wilde dit zelf ook graag en werd op de academie aangenomen, waarna ze stage liep bij haar oude gymdocent.

Baan aangeboden na examen

Eigenlijk was er geen baan te vinden toen Van Zandwijk haar studie had afgerond. Van haar examenjaar waren er maar twee mensen die een vaste baan hadden gekregen. Toch hoefde Van Zandwijk niet te solliciteren. Ze werd meteen gebeld en kreeg te horen dat er een baan was op het ‘BONA’. Ze was blij dat ze werk had gevonden en meteen aan de slag kon.

Inmiddels heeft Van Zandwijk 42 jaar voor de klas gestaan. Ook heeft ze zes jaar op de school rondgelopen en nog stage gedaan tijdens haar studie. In totaal heeft ze dus bijna vijftig jaar in de school rondgelopen. Van Zandwijk geeft toe dat het best lang is.

Veel veranderd in halve eeuw

Hoewel er door de halve eeuw heen veel is veranderd op de school, is het karakter van het schoolgebouw wél bewaard gebleven. Het was altijd een katholieke jongensschool geweest, ook wel ‘paterschool’ genoemd. Toen Van Zandwijk als leerling begon, was het het tweede jaar dat meisjes ook werden toegelaten.

Vlotte docenten voor de klas

Eigenlijk had Van Zandwijk nog een paar jaar kunnen doorgaan, maar ze gaat met pensioen Daarnaast is ze van mening dat er eigenlijk jonge mensen voor de klas moeten staan. Er zijn immers veel werkloze jongeren in het vakgebied. Als leerling zou ze zelf ook een leuke vlotte docent voor de klas willen hebben staan die zelf nog in de ringen kan hangen. Van Zandwijk kan dat niet meer.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer