Volgens Wiersma zijn Surinaamse leraren niet de oplossing voor het lerarentekort

Onderwijsminister Dennis Wiersma ziet beperkte mogelijkheden om met de inzet van leraren uit Suriname het lerarentekort in Nederland aan te pakken. Dat blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen. Dat meldt VOS/ABB.   

De vragen kwamen van D66-Kamerleden Paul van Meenen en Anne-Marijke Podt. De vragen volgend op een uitzending van het tv-programma Kassa en een column van Margriet Oostveen in de Volkskrant. Daaruit kwam voort dat Surinaamse leraren hier heel graag willen werken, maar dat ze geen verblijfsvergunning krijgen.

Verblijfs- en werkvergunning 

Wiersma wijst erop dat het aantal Surinaamse leraren dat naar Nederland wil komen niet heel erg groot is. In 2021 zijn minder dan tien aanvragen voor een gecombineerde verblijfs- en werkvergunning aangevraagd. Voor zover bekend is er toen niets afgewezen. 

Onderwijsakkoord 

Volgens Wiersma zet het geen zoden aan de dijk om leraren uit Suriname hier in te zetten om het lerarentekort aan te pakken. Hij heeft meer vertrouwen in de recente investering van 1,5 miljard euro. Met dat geld wordt de loonkloof tussen het primair en voortgezet onderwijs gedicht en zou ook de werkdruk minder moeten worden. Dat moet volgens Wiersma ertoe leiden dat er meer mensen in Nederland voor een baan in het onderwijs kiezen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk