Tijdens het fietsen zijn driekwart van de hersencellen erbij betrokken

Aankomende donderdag wordt voor de 16e keer de landelijke Fiets naar je Werk Dag georganiseerd. Het doel van deze dag is om werkend Nederland uit de auto te krijgen en op de fiets naar hun werk te laten gaan. Een mooi initiatief om Nederlanders meer te laten bewegen door de dag heen. En dat is belangrijk, want bewegen is een belangrijke manier om zo gezond mogelijk te blijven. Dat meldt ANP Expert Support. 

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.  

Hersencellen 

Fietsen; het gebeurt zonder erbij na te denken. Maar ondertussen zijn de hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij beweging. 

Hersengebieden 

De hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Om goed te kunnen bewegen, werken verschillende hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. De hersengebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Maar ook aan andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld je ogen en oren.  

Soepel 

Wanneer men voldoende beweegt, raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven. 

Door: Nationale Onderwijsgids