Wat verdient een leraar in het middelbaar beroepsonderwijs

Een leraar in het mbo verdient tussen de 3.490 en 7.220 euro per maand, zegt Rijksoverheid. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneducatie (cao mbo), meldt Rijksoverheid. 

Gemiddeld verdienen leraren in het mbo zo’n 5.200 euro per maand. In juli 2021 kregen leraren in het mbo een eenmalige uitkering van 500 euro bruto (bij een fulltime aanstelling). Deze extra uitkering is niet opgenomen in de cao. Bekijk de cao-tabel hier.

Taken bepalen de beloning

De taken van een leraar bepalen in welke schaal hij valt. Het salaris en de beloning zijn afhankelijk van de schaal en de trede van de docent. Elke schaal bestaat uit 12 of 13 zogeheten salaristreden. Bij goed functioneren stijgt het maandsalaris ieder jaar een trede. Een leraar die in trede 1 begint, krijgt na 10 jaar waarschijnlijk het salaris van trede 10. In de praktijk kan dat verschillen.

Salaris als zij-instromer in het onderwijs

Wie vanuit een andere baan als zij-instromer het onderwijs binnenkomt, kan mogelijk op een hogere trede of hogere schaal beginnen.

Door: Nationale Onderwijsgids