Amsterdamse juf Tine allereerste 'Buitenlesleerkracht' van Nederland

Juf Tine van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam is verkozen tot allereerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’. Juf Tine Nieboer gaat elke week met haar groep naar het Amsterdamse bos en daarom heeft een vak- en kinderjury bepaalt dat zij een jaar lang deze titel mag dragen. De bijbehorende bokaal en een geldbedrag van 2000 euro voor de aanleg van een buitenlesplek is tijdens Nationale Buitenlesdag op 5 april aan juf Tine uitgereikt. Dat meldt de AVS. 

IVN en Jantje Beton hopen met de verkiezing ook andere juffen en meesters te inspireren om vaker buiten les te geven. Er waren ruim 200 juffen en meesters door heel Nederland genomineerd voor de titel.

Kinderjury 

De volwassen jury vindt dat er in de buitenlessen van juf Tine veel diepgang zit, dat er ruimte is voor bewustzijn en het kennismaken met jezelf. Ook bij de kinderjury was deze juf favoriet. “Juf Tine gaat veel naar het bos en dat vinden wij tof. Ze geeft veel vrijheid aan de kinderen om zelf te leren”, aldus het oordeel van de kinderjury. 

Nationale Buitenlesdag 

IVN en Jantje Beton organiseerden dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een positieve invloed heeft op kinderen. Het is veel gezonder, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich veel betere concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Nu men dit weet wordt er helaas nog maar 1 procent van alle lessen buiten gegeven. Dit percentage moet wat IVN en Jantje Beton betreft omhoog naar zo’n 25 procent. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk