Docenten van UvA zijn tijdelijke contracten zat en voeren daarom actie

Een aantal medewerkers op de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn gestopt met nakijken. Op deze manier willen ze aandacht vragen voor de tijdelijke contracten van junior docenten. Casual UvA heeft de actie uitgeroepen. Docent Elmar Jansen doet mee uit solidariteit voor zijn collega’s ook al heeft hij zelf wel een vast contract. “Het gaat aan de lopende band door en dat is heel vervelend. Fijne en goede collega’s die weer moeten vertrekken.” Dat meldt de AOb.

De actie is bedoeld om op te komen voor junior docenten. Zij werken namelijk vaak op een tijdelijke contract. Vaak zijn ze vier jaar in dienst en moeten daarna vertrekken en op een andere universiteit gaan solliciteren. Casual UvA vindt dat dit moet stoppen. De actiegroep wil dat deze docenten een vast contract krijgen en dat er in professionele ontwikkeling geïnvesteerd wordt. Ook wil de actiegroep dat er meer openheid komt over de werklast.

De cao 

AOb-bestuurder Donald Pechler snapt de roep om vaste contracten. “We zetten in op meer vaste banen tijdens onderhandelingen over de nieuwe cao. In de huidige cao hebben we stappen gezet voor de hoogleraren en ondersteunende functies, nu willen we dat uitbreiden naar de docenten en onderzoekers.”

Onderwijs is geen project 

“Het steeds niet geven van een vast contract is in strijd met de wet en de Europese richtlijn”, aldus Pechler. “Bij structureel werk is het niet de bedoeling om mensen steeds te ontslaan, zoals dat bij seizoenswerk wel logisch is of als het gaat over een project.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk