Onderwijspersoneel met long covid zou derde ziektejaar moeten krijgen

Mensen in het onderwijs die lijden aan long covid moeten uitstel krijgen van de WIA-keuring. Dat is de keuring voor arbeidsongeschikten. De AOb schrijft dit in een brief naar alle onderwijswerkgevers. Dat meldt de AOb. 

Voor de mensen die aan het begin van de epidemie ziek werden en nu lijden aan long covid, komt de wia-aanvraag in zicht. En dat is te vroeg”, vindt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Langdurige covid is een nieuwe aandoening waarover op dit moment nog te weinig bekend is. Er is nog veel te veel onduidelijk om nu al te beslissen wie arbeidsongeschikt is en wie niet.”

Derde ziektejaar 

Daarom schrijft de AOb nu een brief aan alle onderwijswerkgevers met de oproep: geef mensen met langdurige covid een derde ziektejaar. Volgens de bond is het instellen van zo’n derde ziektejaar niet moeilijk. De wet geeft namelijk al de ruimte om de WIA-aanvraag in gezamenlijk overleg tussen werkgever en werknemer uit te stellen. Het vergt vooral goodwill van de werkgevers. 

Soortgelijke regeling voor onderwijs 

Ook voor het geld, want werkgevers moeten wel een jaar langer doorbetalen, is een oplossing. “Werkgevers in de zorg worden al gecompenseerd voor het langer in dienst houden van hun mensen met long covid. Wij vinden dat er voor onderwijs een soortgelijke regeling moet komen”, aldus Van Gelder.

Aan de werkgevers en aan het kabinet heeft Van Gelder maar één boodschap: “Kom mensen met long covid zoveel mogelijk tegemoet.” Arbeidsongeschiktheid is al een persoonlijk drama, dus het is in het belang van de leraren en ondersteuners zelf. “En in het belang van het onderwijs, want het personeelstekort is al groot genoeg.”

Meldpunt long covid 

Het meldpunt long covid van AOb en FNV Onderwijs & Onderzoek heeft inmiddels al ruim 1100 reacties binnen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk