Mindfulness voor leerkrachten: 'Rust draag je over op je leerlingen'

Sommige leerkrachten weten wel wat ze na een week hard werken willen doen. Ze volgen een stiltedag. “Ik leer ook aan mijn kleuters samen dertig seconden stil te zijn. Dat het goed is om even niets te doen.” Dat meldt de Stentor. 

Mindfulnesstrainer Henriëtte Dierckxsens houdt een speciale mindfulnessdag voor leerkrachten.  “Er is een hoge werkdruk in het onderwijs en docenten moeten iedere dag heel veel doen. Die druk en stress is voor veel leerkrachten te veel.” 

Leerkracht Sandra Kempen uit Gouda herkent dat. “Het is altijd druk. Tijd voor jezelf maken is het moeilijkste dat er is. Juist daarom doe ik mee aan dit soort dagen. Het is een cadeautje aan mijzelf.”

Dertig seconden stilte 

Kempen neemt haar ervaringen van de cursus ook mee naar het klaslokaal. “Ik geef les aan kleuters en leer ze liever nu over een stukje bewustzijn, dan als ze 25 jaar oud zijn. Bijvoorbeeld door samen dertig seconden stil te zijn.”

Stiltedag 

Daarnaast hoopt ze ook dat er eens een stiltedag bij haar op school kan zijn. “Het is soms wel lekker om niet die verplichte sociale praatjes te hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk