Docent Noorderpoort Groningen publiceert roman over heksenvervolging

Een docent aan het Noorderpoortcollege heeft een roman gepubliceerd. Ester Hartolt is docent Engels en besloot een boek te schrijven over vragen die bij haar opkwamen rondom de vervolging van heksen in de zeventiende eeuw. The Diary of Rebecca ligt nu in de winkels. Dit meldt RTV Noord.  

Naar eigen zeggen heeft ze de taal en vormgeving gericht op haar eigen leerlingen van rond de 14 en 15 jaar oud. Toen Hartholt de knoop eindelijk doorhakte en besloot om haar gedachtes op papier te zetten merkte ze al snel hoe uitgebreid een roman kan worden. Het schrappen van overbodig materiaal bleek een tijdrovende onderneming op zichzelf. Via een vriendin kon ze uiteindelijk een uitgeverij vinden die te spreken was over het uiteindelijke manuscript. 

Onschuldige vrouwen en meisjes 

In het boek, dat zich afspeelt in het Groningen van onze eigen tijd, probeert de hoofdpersoon Rebecca haar fascinatie met de heksenvervolgingen te onderzoeken. Bijgestaan door een historicus probeert ze parallellen te trekken tussen het verleden en de belevingswereld van meisjes nu. Omdat het boek als dagboek is geschreven maken wandelingen door het Noorderplantsoen deel uit van het verhaal. Centraal staat de vraag waarom onschuldige vrouwen en meisjes het doelwit werden van de wrede zeventiende-eeuwse volkswoede.

Heksenprocessen van Salem 

Hartholt kiest ervoor om zich te richten op de wereldberoemde Heksenprocessen van Salem, die zich afspeelden in de Amerikaanse staat Massachusetts rond 1692. Tijdens deze processen werden bijna alleen maar oudere, arme werkende vrouwen opgehangen.

Door: Nationale Onderwijsgids