Onderwijspersoneel geen voorrang op boosterprik, nepbericht in omloop

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt voor een nepbericht dat rondgaat over onderwijspersoneel dat voorrang zou krijgen bij de boostervaccinaties. Dit is onjuist, zegt de GGD.

"In verschillende GGD-regio's zien wij onderwijspersoneel op priklocaties verschijnen met een afspraak op basis van een fake bericht", staat in een verklaring. "De GGD’en kunnen deze mensen niet helpen."

Van oud naar jong 

De organisatie wijst op het huidige beleid, waarbij mensen van oud naar jong een prik krijgen. "Deze oproepen voor specifieke groepen worden uitsluitend door het ministerie van VWS en de GGD'en gedaan." Het is niet bekend hoe breed het nepbericht is verspreid.

De eerste veertigers 

Coronaminister Hugo de Jonge maakte zaterdag bekend dat de eerste veertigers vanaf nu een boosterprik mogen halen. Mensen met de geboortejaren 1971, 1972 en 1973 zijn aan de beurt om een afspraak te maken.

Voordringen

Een woordvoerder van GGD GHOR bevestigt dat er dagelijks tussen de 150 en 200 mensen worden uitgepikt die proberen voor te dringen bij de boostervaccinatie, zoals de NOS meldt. Ze geven dan een vals geboortejaar op, maar het systeem meldt het als het ingevulde geboortejaar niet matcht met hun DigiD. Dan wordt hun afspraak geannuleerd.

Door: ANP