Ziekteverzuim onder vo-docenten daalde vorig jaar tijdens online lesgeven

Docenten in het voortgezet onderwijs waren vorig jaar minder ziek in de periode dat zij online les moesten geven. Dat is vanaf maart 2020 tot aan de zomervakantie. Het verzuim lag een stuk lager dan in 2018 en 2019. Over het gehele jaar daalde het ziekteverzuim ook onder docenten terwijl dit bij de collega’s in de ondersteuning juist toenam. Dit meldt AOb.

Uit een rapport van arbeidsmarktplatform Voion laten nieuwe cijfers van Duo dat duidelijk zien. Er staat wel een waarschuwing in het rapport. In verband met corona is het lastiger vergelijken met andere corona vrije jaren. 

Ziekteverzuim

In 2020 ging er minder werktijd verloren aan ziekte dan in 2019. Het percentage onder docenten nam af van 5,6 procent naar 5,4 procent. En dat terwijl er vorig jaar grote veranderingen waren, docenten moesten heel snel van offline naar online onderwijs switchen en sociale contacten met collega’s en leerlingen vielen weg. Meestal zijn zulke veranderingen reden voor meer ziekte op het werk. Pas na de zomervakantie, toen de scholen weer open gingen, nam het ziekteverzuim juist weer toe. Zelfs tot boven het niveau van de twee voorgaande jaren.

Het laat volgens Voion zien dat docenten tijdens het thuiswerken het minder noodzakelijk vonden om zich ziek te melden. Online konden ze toch wel les blijven geven.

Onderwijsondersteuners

Bij de onderwijsondersteuners nam het ziekteverzuim juist toe. In 2020 ging het om 6,2 procent terwijl het in 2019 5,9 procent was.

Door: Nationale Onderwijsgids