Bitcoin onderwijs

Iedereen heeft het erover: cryptocurrencies. Bitcoin kopen, Ethereum kopen, Dogecoin kopen, het lijkt allemaal heel normaal tegenwoordig. En dat allemaal dankzij de blockchain. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijk is op de blockchain? In dit artikel vertellen we je hoe deze technologie het onderwijs gaat veranderen. Gaat het allemaal te snel voor je? Geen probleem, we leggen het rustig voor je uit.

Een keten van blokken

De blockchain, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Van de crypto’s dus, maar het is meer dan dat. De blockchain is een internettechnologie waarmee gecentraliseerde en gesloten registers (zoals DUO) open kunnen zijn, zonder dat het onveilig is. Hoe werkt dit? Je moet het zien als een keten van blokken. Bij nieuwe informatie wordt er een nieuw blok aan de keten, de chain, geschakeld. Ieder blok wordt digitaal ondertekend en is daarmee veilig. 
 

Invloed op de Nederlandse schoolklas

Wereldwijd worden er allerlei initiatieven op touw gezet om onderwijs toegankelijker te maken voor iedereen via de blockchain. In dit artikel leggen we uit hoe deze technologie invloed heeft op de Nederlandse schoolklas. Zojuist haalden we al even DUO aan. Deze instantie is nu verantwoordelijk voor het controleren van informatie over cijferlijsten en diploma’s. Als deze officiële documenten via de blockchain geüpload zouden worden, bestaat er geen twijfel meer over de geldigheid ervan. Een instantie als DUO wordt daarmee compleet overbodig. 
 

Zonder dat er gefraudeerd kan worden

De blockchain maakt het ook mogelijk om eigen gegevens in beheer te hebben, zonder dat er gefraudeerd kan worden. In het onderwijs betekent dit dat studenten en scholieren eigenaar kunnen zijn van informatie over hun eigen ontwikkeling. Cijfers, cursussen, projecten en diploma’s hoef je niet langer op te vragen. Je kunt er op ieder moment bij, maar nooit een wijziging aanbrengen. 
 

Oogje toeknijpen kan niet meer

De blockchain heeft ook een keerzijde. En dan heb ik het niet over de gevolgen voor het milieu. Als deze technologie in het onderwijs toegepast zou worden, zou dit betekenen dat er nooit meer een oogje toegeknepen kan worden. Een keer een project niet ingeleverd vanwege overmacht? Dan geen diploma. De blockchain vereist namelijk dat alle vastgestelde documenten aangeleverd worden om het diploma vrij te geven. 
 
De blockchain heeft dus, naast de betaaltechnologie, ook een toekomst in het onderwijs. De uitvinding zorgt er namelijk voor dat administratie overbodig wordt, aan cijferlijsten en diploma’s niet meer getwijfeld kan worden en fraude verleden tijd is. Dacht je dat de blockchain alleen maar met crypto te maken had? Echt niet. Je kunt je er ook in verdiepen zonder dat je de Dogecoin koers in de gaten hoeft te houden. De blockchain gaat het onderwijs veranderen, en daarna de rest van ons leven. Let maar op.