Maak duidelijke afspraken met je leerlingen om haataccounts te voorkomen

De meeste Instagramaccounts van scholen zijn zeer onschuldig en hebben vaak grappige plaatjes en teksten. Sommige scholen hebben last van haataccounts, waarop leerlingen roddels plaatsen over leraren en medescholieren. Het bestuur van het Winkler Prins deed uiteindelijk aangifte van laster. Dit meldt RTV Noord.

Hoe zou je deze haataccounts op een redelijk onschuldig medium kunnen voorkomen? Marijke van der Zalm adviseert namens de Stichting Scholen en Veiligheid scholen om een veilig klimaat te ontwikkelen. De stichting adviseert scholen om met de leerlingen duidelijke afspraken te maken over sociale media. Aan het begin van het schooljaar zou de klas gezamenlijk  met de docent regels kunnen opstellen over wat er wel en niet kan.

Wat betreft de school in Veendam is Van der Zalm duidelijk. De school heeft het goed gedaan in zijn aangifte, "want als er sprake is van laster moet je zeker aangifte doen."

Praat over social media gebruik

De ouders van de leerlingen zijn ook een belangrijk onderdeel in dit verhaal. "Je kunt niet alles controleren wat je kind doet op social media, maar je kan er wel met hem of haar over praten. Je moet als ouder wel weten wat er speelt op internet, want een groot deel van het leven van je kind speelt zich online af."

Door: Nationale Onderwijsgids