Eerste dove leerkracht van Nederland krijgt eigen documentaire

Sam Pattipeiluhu (1950-1996) was de eerste dove leerkracht in Nederland en hij communiceerde in Nederlandse Gebarentaal met zijn leerlingen. Er is nu een documentaire over hem gemaakt en deze gaat 22 september in Rotterdam in première. Dit meldt Koninklijke Auris Groep.

De documentaire 'Sam Pattipeiluhu, pionier tusssen twee werelden' geeft een beeld van de emancipatie in de dovengemeenschap in de laatste jaren van de vorige eeuw. Het laat ook de opkomst van de gebarentaal zien.

Voorstander van de emancipatie

Binnen de Nederlandse dovengemeenschap stond Pattipeiluhu bekend als voorstander van de emancipatie van doven. 'Nee' en 'kan niet' bestonden niet voor hem. De documentaire is een eerbetoon aan de toegevoegde waarde van hem voor de dovengemeenschap.

Oud-leerlingen en - collega's

In de documentaire komen oud-leerlingen en -collega’s van Pattipeiluhu aan het woord. Zij vertellen over zijn inspiratie en zijn betekenis voor hun functioneren en hun zelfvertrouwen. Een aantal van zijn voormalige leerlingen is nu zelf docent op de Auris Dr. M. Polanoschool, de Rotterdamse school voor dove en slechthorende kinderen.

Tijdens Werelddovendag op 25 september is de documentaire ook in Utrecht te zien.

Door: Nationale Onderwijsgids