Onderwijsbonden niet onder de indruk van extra loon: 'Dit is een Sloblossing'

"Dit is geen oplossing, maar een Sloblossing", reageert bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) op de tijdelijke toelage die demissionair onderwijsminister Arie Slob uittrekt voor personeel van achterstandsscholen. "Dit is een heel kleine druppel op een grote gloeiende plaat", vindt hij. Ook CNV Onderwijs is niet onder de indruk. "Het is geen nieuw geld en het is ook niet structureel, maar slechts voor twee jaar", laat de bond weten.

Het ministerie van Onderwijs maakte dinsdag bekend dat medewerkers van ruim 1300 scholen met veel "uitdagende kinderen" de komende twee schooljaren extra betaald krijgen. Volgens het ministerie maakt dit het aantrekkelijker om op deze scholen te werken. Onderwijspersoneel krijgt er tijdelijk minimaal 5 en gemiddeld 8 procent loon bij.
 

Geen oplossing voor het lerarentekort

Roovers wijst erop dat een lerarenopleiding gemiddeld vier jaar duurt. "Het lerarentekort ga je hier dus niet mee oplossen. Als mensen zijn opgeleid, is het extra geld weer weg." Hooguit zal op korte termijn een 'waterbedeffect' ontstaan, denkt de AOb-bestuurder. "Als je ergens een leraar weghaalt, ontstaat daar een tekort. Dit is kortzichtig", zegt hij. Ook CNV Onderwijs verwacht niet dat de toelage nieuwe collega's zal opleveren.
 

Leervertragingen

Volgens demissionair minister Arie Slob van Onderwijs staan scholen voor een grote opgave om leervertragingen door corona in te halen. "Op scholen met veel uitdagende kinderen is dit extra ingewikkeld", aldus Slob. "Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort. Het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is."
 

Een structureel probleem vergt een structurele oplossing

In juli van dit jaar zei ook de PO-Raad nog dat er vooral structureel geld nodig is om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. "Een structureel probleem vergt een structurele oplossing", aldus de raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt. Slob zegt deze wens te begrijpen, maar volgens hem kan een demissionair kabinet daar niet aan tegemoetkomen.
 
Het geld voor de salarisverhoging komt uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dat investeringsprogramma is bedoeld om achterstanden weg te werken die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen.
 
Door: ANP