Aantal zij-instromers in het onderwijs neemt af, mede door corona

Het aantal zij-instromers in het primair onderwijs lijkt af te nemen, met name door de coronacrisis. Werkgevers hebben onder andere minder tijd en focus voor het werven en laten oriënteren van de zij-instromers in het leraarschap. De PO-Raad heeft goede hoop dat de dip tijdelijk is. Dit meldt de Algemeen Onderwijsbond.

De precieze cijfers over het aantal zij-instromers zijn nog niet bekend, maar in Amsterdam wordt de doelstelling van 160 zij-instromers dit jaar waarschijnlijk niet gehaald. Rotterdam en Den Haag zien het positiever in en verwachten wel hun doelstelling te behalen.
 
Volgens woordvoerder van de PO-Raad Claudia Verhoeven hebben werkgevers minder tijd en focus voor het werven en laten oriënteren van de zij-instromers in het leraarschap. “Ook is de begeleidingscapaciteit kleiner en is er minder ruimte voor het leren op de werkvloer,” geeft zij aan tegenover de AOb.
 
Wel verwacht de PO-Raad dat de dip in het aantal zij-instromers tijdelijk is en dat het aantal weer zal toenemen wanneer de coronacrisis voorbij is. Ook verwacht de raad positieve effecten van het geld dat vrijkomt via het Nationaal Programma Onderwijs. Tenslotte zal de vraag naar zij-instromers stijgen, omdat het aantal kinderen toeneemt, zegt Verhoeven. Hierdoor zijn er meer leraren nodig. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids