Op afstand gymmen? 5 tips voor online bewegingsonderwijs

Hoewel de basisscholen vorige week weer geopend zijn, zitten de middelbare scholieren nog altijd bijna allemaal thuis, en dat al sinds half december. Online onderwijs is voor iedereen behelpen, maar zeker voor de gymles is het nogal een uitdaging. Hoe motiveer je leerlingen om te bewegen tijdens de lockdown? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Vorige week meldde Trouw dat op zeker de helft van de middelbare scholen helemaal niets gedaan wordt aan online bewegingsonderwijs. Dit leidt tot bewegingsarmoede onder jongeren en dat kan ervoor zorgen dat een grote groep kinderen zich motorisch minder goed ontwikkelt. Daarom is het belangrijk om naast de theoretische vakken toch ook aandacht te besteden aan beweging. Veel leraren worstelen met de vraag hoe online bewegingsonderwijs goed ingericht kan worden. Er zijn echter ook leraren die met hele creatieve oplossingen zijn gekomen, en die hebben gedeeld met de rest van Nederland.

1. Ommetje

De Hersenstichting heeft samen met neuropsycholoog Erik Scherder een speciale wandel-app gelanceerd: Ommetje. Deze app is razend populair en heeft tijdens de lockdown al veel Nederlanders aan het wandelen gekregen. Ommetje stimuleert je om elke dag minstens twintig minuten te wandelen, en hiervoor krijg je vervolgens punten of badges, waardoor je in de ranglijst stijgt. Ook voor scholen is de app ideaal: je kunt groepen aanmaken voor elke klas, of zelfs voor de hele school, om de leerlingen zo ‘tegen elkaar’ te laten wandelen. Het competitie-element kan voor veel plezier en motivatie zorgen, en een ommetje maken is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van de kinderen.

2. Bingo!

Stel een bingokaart samen met in elk vakje een andere gymactiviteit. Dit kunnen dingen zijn als push-ups, planken, een rondje wandelen of hardlopen, touwtje springen – er valt van alles te verzinnen. De uitdaging is simpel: de leerling die als eerste een bingo heeft, wint een prijsje (of eeuwige roem). Laat de leerlingen wél even bewijs opsturen van hun activiteiten door middel van een foto of video.

3. Letters lopen

Hoewel de Ommetje-app een erg leuke manier is om mensen te motiveren om meer naar buiten te gaan, is de functionaliteit niet altijd even goed. De GPS werkt bijvoorbeeld niet fantastisch, waardoor je niet goed kunt bijhouden hoe ver en waar je hebt gelopen. Daarvoor is de app Strava beter geschikt. De app houdt je route perfect bij, en dat geeft leuke mogelijkheden tot uitdagingen voor je leerlingen. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om in de vorm van een bepaalde letter te lopen. Ze moeten hun route dan goed uitstippelen om uiteindelijk bijvoorbeeld de letter ‘A’, ‘R’ of ‘W’ op het plattegrondje te zien.

4. Gymmen in de huiskamer

De ergste kou lijkt weer voorbij, maar van mooi weer kun je lang niet altijd uitgaan in Nederland. Zorg daarom dat je ook lessen voorbereidt die in de huiskamer gevolgd kunnen worden. Je kunt leerlingen kennis laten maken met vormen van sport die ze wellicht nog niet kennen, zoals pilates, HIIT of yoga. Hiervoor kun je zelf een video opnemen, maar op YouTube zijn ook meer dan genoeg video’s te vinden met workouts die zonder hulpmiddelen gewoon thuis uitgevoerd kunnen worden.

5. Tussen lessen door bewegen

Soms is er wellicht geen tijd om leerlingen een speciale workout te laten doen, of een volledige gymles te geven. Ook dan is het belangrijk dat ze toch blijven bewegen. Zorg er daarom voor dat leerlingen zich bewust zijn van het belang van bewegen voor hun gezondheid en motiveer ze om gedurende de dag vaak even te bewegen. Dit kan door middel van rek-en-strek-oefeningen, een kort blokje om, even de trap op en af – ook hier is er van alles mogelijk. Het belangrijkste is dat de leerling niet de hele dag op de stoel of de bank zit, en ook nu goed in beweging blijft.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Trouw, KVLO, Hersenstichting