Basisscholen en kinderopvang niet voor 8 februari open

De basisscholen en de kinderopvanglocaties blijven dicht tot 8 februari, behalve voor de noodopvang. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit meldt Rijksoverheid.

Het primair onderwijs (waaronder het speciaal onderwijs) en de kinderopvang blijven wel open voor de noodopvang van kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kinderen in een kwetsbare positie. Dat is, gelet op de specifieke groepen, verantwoord volgens het OMT.
 
Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): “Het is helaas onvermijdelijk dat de scholen nog niet voor alle leerlingen open kunnen tijdens deze lockdown. Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar. Ook is het zeer zorgelijk dat de achterstanden bij kinderen verder zullen oplopen. Daarom kijk ik samen met het onderwijsveld welke extra maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd. Dit werken we de komende weken verder uit en het kabinet wil daar meerjarig financieel aan bijdragen.”
 
De opening van het primair onderwijs en de kinderopvang wordt meegenomen in de heroverweging van alle lockdown-maatregelen, die gelden tot in elk geval 8 februari. Voor de kinderopvang blijft het verzoek aan ouders om de facturen door te blijven betalen gedurende de sluiting. De eerder aangekondigde tegemoetkoming in de eigen bijdrage loopt ook tijdens deze verlenging van de lockdown door.
 
Op verschillende plekken staat de noodopvang onder druk, omdat veel ouders er gebruik van maken. De kinderopvang wil het primair onderwijs helpen, komende week worden daar concrete afspraken over gemaakt. Ook spreekt het kabinet met de sociale partners over ‘coronaverlof’ voor ouders die hun werk met de zorg voor hun kinderen moeten combineren. Het kabinet is bereid daar aan bij te dragen.
 
Het kabinet heeft eerder ruim 208 miljoen euro beschikbaar gesteld voor inhaalprogramma’s in het primair en voortgezet onderwijs. Ruim 4000 basisscholen en bijna 600 middelbare scholen hebben daar inmiddels gebruik van gemaakt. Ook is alle beschikbare kennis over het inlopen van achterstanden voor leraren verzameld op lesopafstand.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids