Onderwijs cv

Het aantal vacatures in het onderwijs is al jaren ongekend hoog. De cijfers verschillen per regio en tevens per sector. Zo is het toenemende lerarentekort met name zichtbaar op scholen in de Randstad, en bestaat binnen het speciaal onderwijs de grootste vraag naar docenten. Genoeg baankansen dus voor (aankomende) PABO-studenten en mensen die zich willen laten omscholen voor een baan in het onderwijs. Wat zijn de do’s en don’ts op een onderwijs cv, waarmee jouw kansen op die gewenste functie groeien? 

Onderwijs cv: voorkom onnodig gebruik vakjargon  

Overdrijven is een vak, maar laat het achterwege op je curriculum vitae. Hiermee bedoelen we het zogenaamde vakjargon, waarmee een sollicitant de aandacht wil trekken van werkgevers. Het overdreven gebruik van vakjargon kan hierin juist een tegengesteld effect hebben, waarin de lezer minder geïnteresseerd raakt in je cv. Of zoals sommige mensen het zouden zeggen: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Een docent is bijvoorbeeld geen coach, en de vaardigheden binnen je cv hoef je niet per definitie een fancy Engelse term te geven.

Overigens zien we steeds vaker vakjargon gebruikt worden in een vacaturetekst. Andersom doen ook scholen en onderwijsinstellingen er alles aan om op te vallen tussen het oerwoud aan onderwijsvacatures. Laat je hier echter niet te veel door beïnvloeden: een vacaturetekst zegt nog niks over de persoon, school of organisatie hierachter. 

Do’s voor je cv

Waarmee maak je wel het verschil op je onderwijs cv? Om toch een Engelse term te gebruiken, de KISS-formule: keep it short & simple. Werkgevers hebben maar een paar minuten nodig om een goed beeld van je te krijgen. Het puntsgewijs uiteenzetten van je vaardigheden zorgt voor overzicht, terwijl je met uitschrijven juist het tegenovergestelde bereikt. Vermeld relevante cursussen op je cv, en maak duidelijk dat je hebt geïnvesteerd in vakkennis. Met deze kennis voeg je wél direct iets toe binnen de functie, met overdreven vakjargon over het algemeen niet. 

Ook wanneer je geen relevante werkervaring hebt binnen het onderwijs, dan maak je met het aantal openstaande vacatures nog voldoende kans op een baan. Kwaliteiten die je hebt ontwikkeld in een andere sector hebben vaak ook een toegevoegde waarde in je rol als onderwijsprofessional. Kies gerichte (basis)termen- en kwaliteiten om je curriculum vitae interessant te maken voor de werkgever.

Werken in het onderwijs aantrekkelijk

Overweeg je te gaan werken in het onderwijs? Dan wil je terechtkomen in een aantrekkelijke omgeving. Voor vrijwel alle sectoren geldt dat er sinds 2020 een sterk verbeterde cao op tafel ligt, waardoor werken in het onderwijs aantrekkelijker is gemaakt. Daarnaast wordt in de komende jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van de docent, onder meer door een ruimer aanbod van cursussen. Dit zorgt voor perspectief en uitdaging in het onderwijs: de plek waar jij met een sterk cv de volgende stap gaat zetten.