Eigen schoolkalender maken

Binnen het onderwijs moet met talloze zaken rekening worden gehouden. Denk aan de feestdagen, de schoolvakanties, de studiedagen voor het personeel, de dagen waarop leerlingen jarig zijn, verjaardagen van collega’s, enzovoorts. Hoe zorg jij dat je deze dagen niet vergeet? Een kalender is onmisbaar in iedere klas. Niet alleen voor een docent, maar ook voor de leerlingen en hun ouders. Er zijn verschillende manieren om je eigen klassen- en schoolkalender te maken, bijvoorbeeld online op jaarkalender.nl. Zorg er bovenal voor, dat de kalender toegankelijk is. Een papieren model die je aan het schoolbord hangt is niet meer van deze tijd! Al kan het wel een leuke toevoeging zijn aan een digitale agenda. 

Stap 1: onderscheid tussen een klassen- en schoolkalender

Maak onderscheid tussen een klassen- en schoolkalender. Hetgeen binnen jouw klas gebeurt, zal voor ouders van andere groepen niet relevant zijn. Om de kalender overzichtelijk te houden, is het daarom verstandig twee kalenders aan te houden. Op de algehele schoolkalender worden de feestdagen vermeld, de schoolvakanties en bijvoorbeeld de studiedagen. Een klassenagenda gebruik je voor de verjaardagen, voor leuke activiteiten binnen je groep (schoolreisjes, het schoolkamp, de eindmusical, enzovoorts) en bijvoorbeeld voor de ouderavonden.

Je zou er als school ook voor kunnen kiezen om enkel met klassenagenda’s te werken. Zet hier in dat geval ook de vakanties en feestdagen in. 

Stap 2: agenda voor ouders publiceren op het intranet 

Publiceer de agenda voor ouders digitaal. Zo kunnen zij hier altijd bij! De algehele schoolagenda zou je op de website van je school kunnen publiceren. Voor een klassenagenda geldt dat het verstandiger is om deze op een afgesloten pagina te zetten. In het bijzonder, wanneer hierop bijvoorbeeld ook verjaardagen van kinderen en daarmee hun namen te zien zijn. Veel scholen werken tegenwoordig met een afgesloten intranet, waarop iedere klas zijn eigen pagina heeft.

Het is belangrijk dat de kalender regelmatig van een update wordt voorzien. Doe dit op tijd! Ouders moeten vaak vrij vragen voor bijvoorbeeld een studiedag. Mochten zij geen vrij kunnen krijgen, dan hebben zij nog tijd nodig om bijvoorbeeld een oppas te regelen. Veel ouders kijken zeker een of twee maanden vooruit. 

Stap 3: een kalender voor in de klas maken met kinderen

Maak ook een agenda voor je klas zelf! De kinderen in de meeste groepen zullen geen toegang hebben tot het intranet van de school. Maak daarom een kalender die je aan het bord kunt hangen. Je kunt zo’n kalender zelf maken, maar je kunt hier ook de hulp van je klas voor inschakelen. Laat groepjes kinderen een pagina voor een week of bijvoorbeeld een maand maken en voeg deze vervolgens samen. Het is leuk om de kinderen zelf hun verjaardag aan de kalender toe te laten voegen.

Tip: plan direct een aantal lessen rond het maken van de kalender! Wat zien we op de kalender? Hoe werken de maanden? Enzovoorts. Er zijn op internet volledige lessen te vinden, waarin leerlingen meer leren over tijden, weken en jaren. Zo combineer je het leuke met het nuttige!