Drukte bij voorrangstesten: leraren wachten 41 uur op uitslag

Leraren en essentieel zorgpersoneel kunnen zich met voorrang laten testen op het coronavirus bij 43 ‘fastlanes’ in Nederland. Bij deze teststraten is het momenteel echter erg druk. Minister Hugo de Jonge meldt aan de Tweede Kamer dat er bij de voorrangsgroep gemiddeld 40,8 uur zit tussen het maken van een afspraak en het krijgen van de testuitslag. Dit meldt ANP.

Ter vergelijking: bij de reguliere coronatest zit er momenteel gemiddeld drieënhalve dag tussen het maken van een afspraak en het krijgen van de uitslag. Minister De Jonge hoopt de testcapaciteit snel te kunnen uitbreiden en geeft aan dat “de ontwikkelingen rondom sneltesten verwachtingsvol” zijn. Aan het einde van de maand gaat hij beoordelen of de tijdelijke voorrangsregeling nog nodig is, en voor wie.

Er blijken twee problemen te zijn met de voorrangsregeling die de effectiviteit belemmeren. Het eerste probleem is dat mensen die niet in aanmerking komen voor de regeling wel het voorrangsnummer bellen. Daar tegenover staat dat leraren en zorgpersoneel het niet lukt om een afspraak te maken omdat de lijn continu bezet is. Daardoor moeten zij ondanks de voorrangsregeling soms alsnog meerdere dagen thuis blijven.

Door: Nationale Onderwijsgids