Dag van de Leraar 2020: wie zet jij in het zonnetje?

Vandaag is het, traditiegetrouw, de Dag van de Leraar. Elk jaar op 5 oktober worden leerkrachten in heel Nederland in het zonnetje gezet. Normaal gesproken valt de Dag van de Leraar in de Nationale Onderwijsweek, naar deze is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar.

De Dag van de Leraar wordt sinds 1962 wereldwijd gevierd in zo’n 88 landen. In Nederland en de ons omringende landen valt de dag op 5 oktober. De dag is in het leven geroepen om extra waardering te tonen voor leerkrachten en hun werk. Scholen grijpen de dag aan om hun docenten extra in het zonnetje te zetten, al dan niet met een cadeautje. De Dag van de Leraar is normaal gesproken onderdeel van de Nationale Onderwijsweek.
 
Job Christians, voorzitter van de Stichting Nationale Onderwijsweek verwoordt het zo: “Een dag om stil te staan bij de cruciale persoon als het gaat om de ontwikkeling van mens en maatschappij. Of leraar zijn nu een beroep of een roeping is, het vraagt hoe dan ook een enorme dosis passie, veerkracht en vertrouwen (…) Een welgemeend ‘dankjewel’ voor jou als leraar.”
 

Nationale Onderwijsweek

In de Nationale Onderwijsweek, die elk jaar in de eerste volle week van oktober plaatsvindt, worden normaal gesproken diverse activiteiten worden georganiseerd. Dit jaar is echter besloten om de Nationale Onderwijsweek met een jaar uit te stellen vanwege de coronacrisis. 
 

Nationale Onderwijsstad

Begin dit schooljaar is de stad Amersfoort verkozen tot Nationale Onderwijsstad 2020/2021. Samen met  Stichting Nationale Onderwijsweek zou de stad diverse activiteiten organiseren in de Nationale Onderwijsweek. In maart van dit jaar is daarmee een start gemaakt, maar snel daarna moesten de scholen hun deuren sluiten. De situatie in het onderwijs zal ook de komende periode nog de nodige aanpassingen vragen. De Nationale Onderwijsweek in Amersfoort wordt daarom een jaar doorgeschoven naar 2021.
 
Amersfoort blijft de Nationale Onderwijsstad. De stuurgroep Amersfoort Nationale Onderwijsstad en Stichting Nationale Onderwijsweek stemmen af in welke vorm activiteiten weer kunnen worden opgepakt. Een en ander is mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Wikipedia, Nationaleonderwijsweek.nl