Witte school zwarte school: ondergang Niels Stensen College in Andere Tijden

Eind jaren negentig – twintig jaar geleden - wordt politiek correct Nederland opgeschrikt door een rector die aan de bel trekt en hardop klaagt dat er teveel Marokkanen op zijn school zitten. In deze aflevering van het wekelijkse geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) komen oud-leerlingen en -docenten van het Niels Stensen College in Utrecht aan het woord. Dit meldt NTR.

Het Niels Stensen College in Utrecht wordt even de beroemdste middelbare school van het land. De school kampt in die jaren met agressie, intimidatie en gestolen tentamenvragen, en trekt steeds minder leerlingen. Na de mediastorm die is ontstaan, is de reputatie van de school zo verziekt dat sluiting onvermijdelijk is geworden.
 
In deze aflevering van het wekelijkse geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) hoort presentator Astrid Sy van oud-leerlingen dat ze zich in de steek gelaten voelden en dat de sfeer op school alleen maar verslechterde. Soufian Pijou: “Er ontstond ook een soort van anarchie. Oh, zijn wij een zwarte school? Dan kan je het krijgen ook.”
 
Een jaar voor de definitieve sluiting moet tekendocent Martin Hogeweg de groeiende intimidaties en pesterijen vanwege zijn homoseksualiteit bekopen met een burn-out. “Ik kreeg de sleutel niet meer in het slot omdat ik zo trilde.”
 
Rector Matthé Sjamaar is dan al met gedwongen pensioen en heeft tot de dag van vandaag nergens spijt van. “Het is net als met euthanasie. De school was ongeneeslijk ziek. Laat toch gaan!”
 
De aflevering Witte school zwarte school van Andere Tijden is te zien op woensdag 23 september, om 22.20 uur, op NPO 2.
 
Door: Nationale Onderwijsgids