Vandaag dient kort geding ontslagen directeur Atasoy tegen Haga Lyceum

Vandaag dient een kort geding van de ontslagen directeur Soner Atasoy tegen het huidige bestuur van het Cornelius Haga Lyceum. De rechter zal hierbij beoordelen of zijn ontslag rechtsgeldig was. Dit meldt NRC.

Atasoy werd op 25 mei geschorst door bestuursvoorzitter Mohamed Laamimach, vanwege onder andere zijn “autoritaire leidersschapsstijl”. Ook kwam toen naar buiten dat de werkkamer van de inspectie op de school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, meermaals zou zijn afgetapt. 
 
Atasay vocht zijn schorsing echter aan bij de rechter en is actief geweest als directeur totdat de rechter op 10 juni uitspraak deed dat de schorsing rechtmatig was.
 
Daarop ging Atasoy in hoger beroep én hij spande een nieuw kort geding aan. Vandaag buigt de kantonrechter zich over het ontslag van Atasoy in deze tweede zaak. Atasoy vindt dat zijn ontslag moet worden teruggedraaid omdat Laamimach volgens hem onrechtmatig heeft gehandeld en zijn vertrek te laat heeft geagendeerd. Volgens Laamimach kan de rechter echter niet meer dan betaling van Atasoys salaris afdwingen, omdat over de schorsing nog een beroep loopt.
 
Atasoy staat wel voor een uitdaging, mocht hij zijn baan terugkrijgen. De helft van de docenten en medewerkers zegt Laamimach en zijn beleid te steunen; daarvan weer de helft zegt zelfs ontslag te nemen als Atasoy terugkeert.
 
Door: Nationale Onderwijsgids