Medewerkers Hoenderloo Groep zwaar teleurgesteld in minister De Jonge

Dinsdagavond sprak de Tweede Kamer over de voortgang rond de sluiting van de jeugdzorglocaties in Deelen en Hoenderloo, die vallen onder zorgorganisatie Pluryn. De medewerkers van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep zijn diep teleurgesteld in minister De Jonge. Dit meldt FNV.

“Niets zet deze minister aan tot ingrijpen”, zegt Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg. 'Wij hebben samen met de mensen bij De Hoenderloo Groep al in een vroeg stadium zeer krachtige signalen afgegeven dat de plannen van Pluryn gedoemd zijn te mislukken.” Zij somt op: “De medewerkers hebben gestaakt, er was een onderzoek van Follow the Money, de Ouders van Hoenderloo stonden op tegen de sluiting, er zijn maar liefst 107 vragen over gesteld in de Tweede Kamer, er was een zeer kritisch rapport van de Kinderombudsman en de inspectie.”
 

Hij heeft niet alles onderzocht

Van der Aar: “De minister houdt het hele land voor dat hij alles heeft onderzocht om De Hoenderloo Groep te redden. Wij durven te stellen dat dat niet waar is. De minister zei dit al vóórdat hij de medewerkers had gesproken, tot onze grote verbazing. Hoe kun je zoiets stellen als je niet eens met de professionals hebt gesproken?”
 

Een doorstart maken

“Ook hebben wij nog andere betrouwbare overnamekandidaten gesproken, die los van Pluryn een doorstart wilden realiseren voor deze kinderen op deze plek. De waarheid is dat Pluryn en de minister hier niet meer over in gesprek wílden. Een keuze dus.”
 

Onwil van Pluryn en minister

Marieke van der Sanden werkt bij De Hoenderloo Groep: “Er leek al heel snel sprake van onwil bij onze werkgever en de minister. Begin februari zei De Jonge tegen de ouders dat ‘200 jongeren in de bossen niet meer van deze tijd is’. Dat is toch raar? Mensen gaan massaal de natuur in, op retraite en op vakantie naar  afgelegen gebieden. Waarom? Omdat het gezond is en je er tot rust komt. Dat geldt extra voor onze jongeren. Zij komen weer toe aan hun eigen ontwikkeling, juist omdat allerlei prikkels afwezig zijn.”
 

Allemaal mooipraterij

Van der Aar zegt tot slot: “Het rapport van de Kinderombudsman zegt dat sluiting van De Hoenderloo Groep kinderen beschadigt. Maar ook hun ouders en medewerkers worden door Pluryn beschadigd, door de manier waarop de sluiting van de locaties wordt aangepakt. En deze minister volhardt in mooipraterij, terwijl het tegendeel volgens ons duidelijk genoeg is. Je mag dus stellen dat hij faalt op dit dossier.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids