Normal_rechtspraak

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een 64-jarige man uit Helmond de cel in voor ontucht met vier minderjarige meisjes. Hij zou in zijn functie als rijschoolhouder, meerdere meisjes hebben aangerand. De officier van justitie: “Hij heeft op een volstrekt onbehoorlijke wijze misbruik gemaakt van zijn leerlingen.” Dit meldt het Openbaar Ministerie.

Eind 2016 deed de moeder van een 17-jarig meisje melding van de ervaringen van haar dochter tijdens de autorijlessen bij de Helmondse rijschoolhouder. Later kwamen daar nog meer meldingen en aangiftes bij. In de eerste zaak gaf de man zijn leerling een kus op haar voorhoofd. In de lessen daarna parkeerde de verdachte meestal na een minuut of tien de auto, vaak aan de rand van of in het bos in Helmond, en zei dan dat het meisje iets privé moest vertellen. Hij raakte haar op verschillende manieren aan. In gesprekken maakte de verdachte allerlei seksueel getinte opmerkingen. Ook bij alle andere gevallen zat hij volgens de officier aan de leerlingen: “Het varieerde van het betasten van de borsten en het voelen in het kruis, tot het aanraken of strelen van bijvoorbeeld oor en wang. Deze man is veel en veel te ver gegaan en met rijles geven had het niets te maken.”
 

Verklaringen

In hun uitgebreide verklaringen gingen de meisje in op het gedrag van de man, die zelf op zitting zei niets verkeerds te hebben gedaan. Hij zou de meisjes amper hebben aangeraakt en als dat al gebeurde, dan was dat op een onschuldige wijze. In eerdere verhoren bij de politie zweeg hij. De officier van justitie ziet geen enkele reden om aan de verklaringen van de meisjes te twijfelen: “Ik acht hun verklaringen consistent en ook gedetailleerd.” Ze rekent het de verdachte zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de meisjes: “Hij dwong ze om de ontuchtige handelingen te dulden, onder meer door het grote leeftijdsverschil, het feit dat hij hun rijinstructeur was en de omstandigheden waaronder hij de feiten beging: hij raakte de meisjes onverwachts aan en altijd als ze alleen met hem waren, in de auto zaten of tijdens het besturen daarvan. Hij heeft op een volstrekt onbehoorlijke wijze misbruik gemaakt van zijn leerlingen.”
 

Strafeis

Het dossier is na insturen door de politie door omstandigheden onwenselijk lang ter beoordeling blijven liggen bij het Openbaar Miniserie. De officier van justitie heeft daar in haar strafeis rekening mee gehouden: “Maar dat wil niet zeggen dat hij weg kan komen met deze verwerpelijke delicten. Zijn houding tijdens het onderzoek en op zitting reken ik hem ook aan. Hij ziet zelf niet de ernst van de feiten in en op een bepaalde wijze vind ik dat respectloos richting de slachtoffers. Ik eis daarom een gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Dat betekent dat de man, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, vier maanden de cel in moet. Uitspraak in de zaak is over twee weken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids