FNV: lerarentekort door onderbetaling, niet door gebrek aan passie voor het vak

Vandaag presenteert de FNV het witboek: Goed publiek werk, minder markt, meer samenwerking. Voor het witboek deed FNV onderzoek naar marktwerking in twaalf sectoren. Het witboek legt de gevaren van marktwerking zonder opsmuk op tafel. Dit meldt FNV.

“De doorgeslagen marktwerking gaat ten koste van kwaliteit van werk en ten koste van banen. Arbeidsvoorwaarden worden uitgehold om maar zo goedkoop mogelijk te leveren.” Dat zei Han Busker, voorzitter FNV, bij de presentatie van het witboek.
 

Publieke sector

Busker: “De corona-epidemie laat zien hoe belangrijk een goede publieke sector is en hoe het hele land er nu op terugvalt. Het is dan ook wrang dat het juist de sectoren zijn, waar onder de noemer van marktwerking jarenlang is bezuinigd, de medewerkers nu gevraagd wordt om een tandje bij te zetten. Denk aan de jarenlange bezuinigingen op IC-bedden, zorgpersoneel, op jeugdhulpverleners en GGZ medewerkers. En in het openbaar vervoer zorgt doorgeslagen marktwerking ervoor dat in sommige gebieden het OV volledig afhankelijk is geworden van vrijwilligers.”
 

Onderwijs

Busker: “Maar denk ook aan het onderwijs. Het lerarentekort komt niet door een gebrek aan passie voor het vak van de leerkracht, maar door onderbetaling en uit de hand gelopen werkdruk.”
 

Actueler dan ooit

Het witboek is geschreven in het pré-corona-tijdperk, als input voor de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. In het boek worden de problemen gesignaleerd die zich al voordeden voor coronacrisis. Busker: “We moeten nu al nadenken hoe de samenleving beter te organiseren na de coronacrisis. De overheid moet nu investeren in de publieke sector en de doorgeslagen marktwerking terugdraaien. Zeker in sectoren die vitaal zijn, mag marktwerking niet leidend trom zijn.”
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids