Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op coronatest

Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op een coronatest, zegt Rutte. Het kabinet "snapt de zorgen" die leerkrachten en ouders hebben en wil daar zo aan tegemoet komen.

Het is niet realistisch om van jonge kinderen te verwachten dat ze onderling 1,5 meter afstand bewaren, denkt de premier. De risico's zijn niettemin te overzien, denkt het kabinet. Als de gedeeltelijke herstart van de basisscholen goed uitpakt, kunnen zij volgens Rutte "ergens in de komende weken" weer helemaal op gang komen.

Niet veel drukker

Ouders die het toch niet aandurven hun kinderen weer naar school te sturen, krijgen volgens Rutte niet onmiddellijk met de leerplichtambtenaar te maken. Maar hij rekent erop dat veel ouders eventuele twijfels opzij kunnen zetten of zich laten geruststellen door de school.

Met de herstart van de basisscholen hoopt het kabinet het leven van thuiswerkende ouders een stuk makkelijker te maken. Deze maatregel kon ook eenvoudig worden versoepeld, omdat leerlingen meestal in de buurt wonen. Het wordt daardoor niet veel drukker op straat en in het ov.

Gewoon zomervakantie

Leerlingen en leraren krijgen gewoon zomervakantie, zegt de premier. Het verlengen van het schooljaar, wat hier en daar is geopperd, is volgens hem vooralsnog "niet voorzien".

Het kabinet wilde er aanvankelijk helemaal niet aan om de scholen te sluiten, omdat de deskundigen die de regering bijstaan dat niet nodig vonden. Onder druk van ouders en leraren zwichtte het kabinet medio maart alsnog. Daarvan heeft Rutte naar eigen zeggen geen spijt, omdat hij er niet omheen kan "als ouders hun kinderen thuishouden en leraren niet komen".

Door: ANP