Leraren zelf staan niet achter vlagactie voor het onderwijs: 'Het is nu ongepast'

Voor iedereen die onderwijs geeft, moet donderdag de vlag uit. Organisaties als PO-Raad, VO-raad, Méér Muziek in de Klas en Kennisnet hebben zich achter deze oproep geschaard. Maar het idee voor kan absoluut niet rekenen op de steun van leraren zelf. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De initiatiefnemers van de vlagactie bedoelen het goed: "Door de sluiting van alle scholen hebben leraren, onderwijsprofessionals, maar ook ouders in zeer korte tijd moeten schakelen naar afstandsonderwijs, om alle kinderen zo goed mogelijk van onderwijs te blijven voorzien.” En dat mag allemaal weleens worden beloond door de vlag voor hen uit te steken, vinden ze met hun partners in de actie.
 

'Leraren vechten niet voor mensenlevens'

Maar leraren zelf zien de actie niet zitten: ze vinden het ongepast in een tijd waarin mensen overlijden en bovendien onnodig: “Leraren staan niet dag en nacht in een ziekenhuis te vechten voor mensenlevens.” Jan van de Ven, van beroepsvereniging Lerarencollectief:  “Enkele leraren gaven aan dat er Brabantse dorpen zijn waar iedereen wel iemand kent die is overleden of slecht ligt door corona.” Het is lief bedoeld, maar niet gepast op dit moment.
 

'Symbool van verbondenheid en respect'

"Het uithangen van de vlag staat symbool voor verbondenheid en respect, zonder tekort te willen doen aan het verdriet van de mensen om ons heen", laten Jantje Beton en de organisaties die de actie steunen, eerder weten. Toch hopen de leraren dat de maatschappelijke organisaties hun actie intrekken of een passender alternatief vinden. Er komt later nog wel een moment om de vlag alsnog uit te hangen. “Doe dat als de scholen weer opengaan.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids