Thom Hoffman wint Kleio Klasseprijs voor beste geschiedenisboek

Met zijn fotoboek Een verborgen geschiedenis is acteur, fotograaf en Indië-kenner Thom Hoffman in de prijzen gevallen. Hoffman, onder meer bekend van zijn rol als dokter Tinus in de gelijknamige tv-serie, heeft de Kleio Klasseprijs voor beste geschiedenisboek van het jaar gewonnen. Dat maakte de Vereniging van Docenten Geschiedenis bekend.

"Ik ben enorm vereerd met deze prijs", laat Hoffman in een reactie weten. " Het is een erkenning voor het onderwerp Nederlands-Indië, vanuit het middelbaar en academisch onderwijs. Indië is een rijke bron van onderwerpen en leerzame verhalen voor het Nederland van nu."

Een verborgen geschiedenis vertelt met foto's over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Hoffman gebruikte hiervoor collecties van onder meer het Rijksmuseum, Museum Bronbeek en het Nationaal Archief.

"We bevinden ons in een periode dat er meer openheid over het kolonialisme komt. Het kolonialisme heeft Nederland gevormd tot wat het is", zegt hij. "Het vond nog maar één mensenleven geleden plaats. De nieuwe generatie wil meer weten over die tijd, maar ook een eerlijker beeld zien. De foto’s in Een verborgen geschiedenis willen daar een belangrijke bijdrage aan leveren."