Inschrijving ‘Leraar van het Jaar’ weer begonnen

Iedereen kan vanaf nu zijn favoriete leraar of collega voordragen voor de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar 2021. De digitale postbus is tot 1 april 2020 beschikbaar om leuke, enthousiasmerende, verbindende leraren met een eigen onderwijsvisie en hart voor goed onderwijs aan te melden als kandidaat voor deze eretitel. Bij de vorige verkiezing ontving de jury maar liefst 800 inzendingen. Collega’s in de beroepsjury kiezen, samen met een vakjury, de uiteindelijke vier winnaars uit het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. De nieuwe Leraren van het Jaar worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), die plaatsvindt van 26 tot 30 januari 2021 in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ambassadeur voor de beroepsgroep

De bekroonde leraren zijn vervolgens een jaar lang ambassadeur van hun sector en krijgen een podium om hun inspiratie, innovatieve ideeën en hun passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland. Daarmee draagt de verkiezing bij aan een positief imago van het beroep en maakt deze de kwaliteit van de beroepsgroep zichtbaar. Volgens Chantal Goedertier, Leraar van het Jaar 2019 voor het speciaal onderwijs, mogen haar vakgenoten trots zijn op hun vak. “Als iemand je op een feestje vraagt wat je doet voor werk, zeg dan luid en duidelijk: ik ben docent!”
 

Leraar van het Jaar 

Dat je als Leraar van het Jaar echt iets kunt bijdragen aan de trots op het beroep van leraar, heeft Dirk Megens, winnaar voor het mbo in 2019, ervaren. “Als Leraar van het Jaar heb ik me mogen inzetten om het imago van zowel de docent, als van de hele sector, nog positiever te laten overkomen. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet, waarbij ik echt het idee heb dat ik een bijdrage heb geleverd aan de trots op ons beroep en het mbo.”
 

Een leraar nomineren

Kandidaten kunnen worden genomineerd via een deze pagina op de website van de NOT. Dit is mogelijk tot 1 april 2020. De genomineerden worden in het najaar bekendgemaakt. Iedereen die dat wil, kan zijn of haar favoriete leraar kandidaat stellen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids