Normal_zwanger7
Docenten die in de schoolvakanties zwangerschaps- of bevallingsverlof hebben, mogen die gemiste vakantiedagen later weer inhalen, aldus de Utrechtse kantonrechter. Eerder was het zo dat leraren in het voorgezet onderwijs alleen gemiste dagen in de zomervakantie konden laten compenseren. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.
Hoogzwangere of net bevallen docenten in het middelbaar onderwijs kregen geen compensatie als hun verlof in een schoolvakantie viel. Alleen in de zomervakantie hadden zij recht om de gemiste dagen in te halen.  
 

Discriminatie op basis van geslacht

De Algemene Onderwijsbond had hierover een zaak aangespannen namens één van zijn leden. De rechter oordeelde hierin dat een werkgever geen onderscheid mag maken op grond van geslacht in het compenseren van vakantiedagen. “Verder is het niet compenseren van de vakantiedagen in strijd met de Wet arbeid en zorg,” aldus advocaat Joost Aarts van de AOb. Hij adviseert vrouwelijke werknemers dan ook om bij de werkgever aan te kloppen als zij in de afgelopen periode geen compensatie hebben gehad voor gemiste vakantiedagen tijdens hun zwangerschaps- en/of bevallingsverlof. 
 

Leerkracht basisonderwijs 

De situatie voor juffen in het basisonderwijs is anders. Zij worden al wel gecompenseerd voor gemiste vakantiedagen.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids