Normal_rss_entry-210836

Het wordt de komende jaren druk op de arbeidsmarkt, blijkt uit een nieuwe studie van het Centraal Planbureau (CPB). In Nederland waren vorig jaar 9,7 miljoen mensen die werken of dat kunnen en willen doen. Tot 2027 groeit de arbeidsmarkt met ongeveer 400.000 mensen.

Door de vergrijzing gaan weliswaar veel mensen met pensioen. Daar staat tegenover dat de AOW-leeftijd omhoog gaat en mensen daardoor langer doorwerken. Ook zijn er steeds meer jonge, hoogopgeleide vrouwen op de arbeidsmarkt. Die draaien meer uren dan de lager opgeleide vrouwen die met pensioen gaan.

Tot 2027 wegen deze ontwikkelingen zwaarder dan de vergrijzing. "Daarna krijg je dat de babyboomers allemaal met pensioen zijn", zegt Egbert Jongen van het CPB. Het aantal mensen dat kan of wil werken neemt tussen 2027 en 2040 af met ruim 150.000 en gaat daarna pas weer groeien.

Kosten

Dat de arbeidsmarkt de komende jaren groeit, zal volgens Jongen helpen om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Neem de verhoging van de AOW-leeftijd. "Als mensen later met pensioen gaan, bespaart de overheid op AOW-uitkeringen. Bovendien krijgt de overheid daardoor meer belastinginkomsten, want mensen werken langer door."

Desondanks staan de overheidsfinanciën de komende jaren onder druk door vergrijzing en almaar stijgende zorgkosten, blijkt uit een andere studie die het CPB dinsdag publiceerde.

Door: ANP