Normal_vrouw_docent_leraar_professor_wetenschapper_onderzoek_economie

Bijna een kwart van alle hoogleraren is vrouw. Dit blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2019. Van de 3475 hoogleraren eind 2018 waren er 839 vrouw. Dit meldt het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). 

Het aantal vrouwelijke hoogleraren is ten opzichte van de Monitor 2018 toegenomen met 2,2 procent. De stijging was niet eerder zo hoog en is mede te danken aan de Westerdijk Talent Impuls van het ministerie van onderwijs. Toen werden in een jaar tijd 100 extra hoogleraren aangesteld vanwege de benoeming van Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, 100 jaar geleden.
 
De Open Universiteit heeft de meeste vrouwelijke hoogleraren met 34,7 procent, de universiteit met de minste vrouwelijke hoogleraren is Erasmus Universiteit met 14,5 procent. Universiteit Leiden en Maastricht University hebben een gedeelde derde plek met beiden een percentage van 29,7 procent.
 
5 van de 14 universiteiten hebben hun geformuleerde streefcijfers van 2015 inmiddels behaald. Het LNVH berekende op basis van de gemiddelde groei in de afgelopen twee jaar, dat het voor alle universiteiten mogelijk is om hun streefcijfers in 2020 te behalen, behalve voor Wageningen University en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
Het LNVH heeft laten berekenen dat het nog tot 2042 zal duren voordat het aantal mannen en vrouwen in het hoogleraarschap gelijk zal zijn getrokken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids