Normal_helft_vuurwerkslachtoffers_jonger_dan_20__2_

Vorige jaarwisseling (2018/2019) was de helft van de vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis jonger dan 20 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Een kwart van alle gewonden (24%) was jonger dan 15 jaar en meer dan de helft hiervan droeg geen vuurwerkbril. Vuurwerkvoorlichting op scholen blijft dus belangrijk. Met het gratis lespakket 4vuurwerkveilig, voor groep 7 en 8 voor de basisschool, maak je leerlingen op een effectieve manier bewust van de gevaren van vuurwerk leren ze veilig met vuurwerk om te gaan. 

Leerlingen van groep 7 en 8 mogen zelf nog geen vuurwerk afsteken, maar ook als omstander loop je risico op vuurwerkletsel. Daarom staan in het lespakket de vuurwerktips centraal, die belangrijk zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen, zoals voldoende afstand houden en het dragen van een veiligheidsbril.

Over het lespakket

Het lespakket is dit jaar geactualiseerd met de nieuwste cijfers, vuurwerkregels en tips en bestaat o.a. uit een (video)presentatie, quiz, spreekbeurthandleiding en werkbladen met puzzels, experimenten en een huiswerkopdracht. 

Waarom 4vuurwerkveilig?

Omdat het 4vuurwerkveilig lespakket werkt. Uit een effectonderzoek blijkt dat de vuurwerklessen zorgen voor gedragsverandering. Kinderen zijn door de lessen en quiz vaker een vuurwerklont gaan gebruiken en vuurwerkbrillen gaan dragen. En dit is belangrijk om vuurwerkletsel te voorkomen.

In jouw klas aan de slag met 4vuurwerkveilig? Vraag het digitale lespakket gratis aan en start direct.  

Het lespakket 4vuurwerkveilig is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) ontwikkeld door VeiligheidNL en Brandweer Nederland, samen met Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en VuurwerkCheck. 

 

Lees verder