Normal_film__camera

De Amsterdamse filmdocent Malu Sanders is uitgeroepen tot de nieuwe Filmleraar van het jaar. Dat gebeurde tijdens de NFF Conferentie op het Nederlands Film Festival waar diverse nieuwe initiatieven op het gebied van filmeducatie zoals Film in de Klas werden gepresenteerd. Dit meldt Filmleraar van het Jaar.

Wat zie je echt als je naar Instastories, videoclips, series en films kijkt? Waarom trekt het zo je aandacht? Via lessen over film leren steeds meer jongeren betekenis te geven aan de beelden die ons dagelijks omringen. Filmeducatie heeft nog geen vaste plek in het onderwijs. Om die reden spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs van het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van Filmleraar van het Jaar zet voor het tweede jaar de spotlights op deze innovators. Daarnaast is Film in de Klas gelanceerd door NFF, NPO en Schooltv waarbij films en bijbehorende lespakketten voor docenten worden aangeboden. Filmleraar van het Jaar 2018 Jeroen onderschrijft het initiatief. 
 
Het afgelopen jaar hebben docenten, leerlingen en filmprofessionals uit het hele land kandidaten voorgedragen voor de prestigieuze titel Filmleraar van het Jaar. Een vakjury koos daaruit drie genomineerden, naast Malu waren dat Jeroen Helmers van het Blariacumcollege in Venlo en Maurice Ermen van basisschool De uitvinding in Enschede. 
 

Malu Sanders

Malu Sanders geeft het vak film op het Vierde Gymnasium. Hiervoor ontwikkelde ze zelf het lesprogramma, dat elk jaar wordt getoetst aan de praktijk. Ze maakte een compleet aanbod filmmaken, filmanalyse en filmgeschiedenis voor alle leerjaren. Leerlingen in de bovenbouw worden door haar op maat begeleid bij het ontwikkelen van hun eigen filmideeën. Malu organiseert en coördineert filmvertoningen in en buiten school, neemt haar leerlingen mee naar filmfestivals en begeleidt hen naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren en internationale jongerenfilmfestivals. Daarnaast is Malu actief lid van het landelijk netwerk filmeducatie en ontwikkelde plannen als ‘hoe maak je je profielwerkstuk als documentaire’. 
 

Filmleraar van het Jaar

Filmleraar van het Jaar is een initiatief van Eye Filmmuseum met het Netwerk Filmeducatie en wordt mede-ondersteund door het Nederlands Film Festival en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters.
 
Door: Nationale Onderwijsgids