Normal_film__camera

Docenten, leerlingen en filmprofessionals uit het hele land hebben het afgelopen jaar kandidaten voorgedragen voor de prestigieuze titel Filmleraar van het Jaar. Een vakjury koos daaruit drie genomineerden: Malu Sanders van het Vierde Gymnasium in Amsterdam, Jeroen Helmers van het Blariacumcollege in Venlo en Maurice Ermen van basisschool De uitvinding in Enschede. Op 1 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dit meldt Eye Filmmuseum.

Filmeducatie heeft nog geen vaste plek in het onderwijs. Om die reden spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs van het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van Filmleraar van het Jaar zet voor het tweede jaar de spotlights op deze innovators.
 

Malu Sanders

Malu Sanders is de enige van de drie genomineerden die daadwerkelijk het vak film geeft en het is haar missie om filmeducatie zo groot en belangrijk mogelijk te maken. Ze ontwikkelde een compleet aanbod filmmaken, filmanalyse en filmgeschiedenis voor alle leerjaren. Malu organiseert en coördineert filmvertoningen in en buiten school, neemt haar leerlingen mee naar filmfestivals en begeleidt hen naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren en internationale jongerenfilmfestivals. 
 

Jeroen Helmers

Jeroen Helmers geeft les op het vmbo, waar volgens hem film bij uitstek een middel is om onderwerpen over te brengen. Tijdens de lessen Mens en Maatschappij traint hij de kinderen in mediawijsheid door ze onder meer filmpjes vanuit verschillende perspectieven te laten zien. Ook heeft hij zijn eigen ‘Filmgroep’ die de hele vmbo-periode van vier jaar beslaat. Films van de Filmgroep werden onder andere geselecteerd voor het All American High School Film Festival in New York. Samen met de schoolleiding wil Jeroen film en filmeducatie tot pijler van het Blariacumcollege maken. 
 

Maurice Ermen

Maurice Ermen grijpt alle mogelijkheden aan om filmen en apps die passen bij filmen in te zetten bij zijn lessen. Hij gebruikt film als middel bij zijn vak Wereldoriëntatie. Maurice bedenkt zelf zijn lessen en is zeer creatief in het bedenken van verwerkingsopdrachten voor de leerlingen, waarbij dus vaak film een grote rol speelt. Ook leert Maurice de kinderen begrijpend kijken en nepnieuws analyseren. In zijn vaste groep in de bovenbouw maakt hij ook zelf films met de kinderen. De groep van Maurice maakte zo een film voor het Unicef Kinderrechtenfestival en won een prijs met een film over mediawijsheid. 
 

Filmleraar van het Jaar

Filmleraar van het Jaar is een initiatief van Eye Filmmuseum met het Netwerk Filmeducatie. De jury bestaat dit jaar uit eindredacteur van NTR Schooltv Erik Appelman, filmmaker en docent Ahmet Polat, hoofd Educatie bij Eye Filmmuseum Florine Wiebenga, lerarenopleider bij de HvA David Geneste, Filmleraar van het Jaar 2018 Jeroen Stultiens en Aya el Gris, leerling aan het Hervormd Lyceum West.
 
Door: Nationale Onderwijsgids