Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Het aantal onderwijsondersteuners in het primair onderwijs is fors gestegen. Naast het oplopende lerarentekort, stijgt ook het aantal vacatures voor deze medewerkers. Dat geldt eveneens voor het directiepersoneel. De vacatures voor leraren zijn het moeilijkst vervulbaar. Dat blijkt uit de 'Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2019. De arbeidsmarkt in beeld'. Dit meldt Arbeidsmarktplatform PO.

Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het Arbeidsmarktplatform PO: “Het oplopende lerarentekort blijft een grote zorg. We verwachten alleen al in 2019 een tekort van zo'n 1.700 fte. Zonder beleidswijzigingen kan dat in 2024 oplopen tot ruim 4.800 fte. In Amsterdam, Rotterdam en Noordoost-Brabant zullen de absolute tekorten het sterkst zijn.”
 

Stijging onderwijsondersteuners

Het aantal fte aan onderwijsondersteuners is tussen 2013 en 2018 met twintig procent gestegen, tot ruim 23.830 fte. De stijging gebeurt vooral tussen 2017 en 2018. Zij hebben veel vaker dan ander personeel een tijdelijke aanstelling. Waarschijnlijk besteden scholen het geld dat ze vanuit het werkdrukakkoord krijgen veelal aan onderwijsondersteuners om zo leraren te ontlasten. 
 
Voor leraren geldt dat 61 procent van de vacatures in het schooljaar 2017/2018 moeilijk vervulbaar is. Bij het directiepersoneel en onderwijsondersteunend personeel gaat het om respectievelijk 28 en 21 procent van de vacatures. Het aantal fte aan directiepersoneel daalde tussen 2013 en 2018 met ruim 14 procent, terwijl de werkgelegenheid in het primair onderwijs juist weer langzaam toeneemt.
 

Zij-instromers

Opnieuw stijgt het aantal aanvragen voor de subsidie zij-instroom van leraren op basisscholen: van 21 in 2014 tot 337 in 2019. Door het lerarentekort zijn zij-instromers hard nodig. 
 

Jonge leraren en 55-plussers

De afgelopen jaren zijn er meer leraren in de leeftijd tot 25 jaar bijgekomen: bijna 5 procent in 2018 tegenover bijna 3 procent in 2013. Gelijktijdig daalt het aandeel 55-plussers in de sector. Wel werken er meer leraren en ander personeel door na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. In 2012 ging het om circa 120 personen, in 2017 om zo'n 320 personen. Een reden kan zijn dat de school een beroep op ze doet, omdat de personele tekorten stijgen.
 

Tevreden over leidinggevenden

Het personeel in het primair onderwijs is overwegend tevreden met het werk. Het meest tevreden is het over de inhoud ervan, de werkzekerheid en het dienstverband. Het minst tevreden is het over de mogelijkheden om werktijden te bepalen en de beloning. Ook geeft ruim twee derde aan altijd of vaak veel te moeten werken. Verder is het meeste personeel tevreden met zijn leidinggevende. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids