Normal_klimaat__groen__duurzaam

Scholenstichting LiemersNovum gaat samen met Slim Opgewekt Scholen, hun 26 basisscholen in de regio Liemers stroomneutraal maken. Na een aanbesteding onder begeleiding van ICS Adviseurs, bleek Slim Opgewekt het beste te scoren op prijs, kwaliteit en bewustmakingsaanbod. Dit meldt Slim Opgewekt Scholen.

De scholen van LiemersNovum bevinden zich in de gemeentes Zevenaar, Montferland, Westervoort en Duiven. Naast het opwekken van zonne-energie maken de scholen straks ook gebruik van zuinige ledverlichting en leren de leerlingen over het nut van duurzaamheid.
 

Traject

De verduurzaming van de eerste vier basisscholen: De Bem, Sterrenschool en Sint Martinus in Zevenaar en ’t Scathe in Pannerden, start dit najaar al. Daarna volgen in eerste aanleg nog eens 12 basisscholen, met als einddoel alle scholen te verduurzamen. Met het verduurzamen van de eerste 16 scholen bespaart LiemersNovum straks jaarlijks ruim 3 ton kg CO2. Wil je zoveel CO2 compenseren, zou je ruim 14.000 bomen moeten planten op 52 voetbalvelden. 
 

Bewustmaking over duurzaamheid

Het educatieve deel van de verduurzaming spreekt het bestuur van de stichting  aan. De leerlingen ervaren en ontdekken diverse thema's in het zogeheten Wattson’s Lab, dat in de scholen geplaatst wordt. Pieter-Jan Buhler, bestuurslid LiemersNovum: “Het motto van onze scholen is ‘samen werken aan eigen wijsheid’. Met het bewustmakingsprogramma ervaren kinderen zelf wat duurzaamheid is en waarom het zo belangrijk is. Ze worden zo zelf slimme onderzoekers, door te leren met hoofd, hart en handen.”
 
De leerlingen werken bijvoorbeeld aan hun eigen duurzame wensen voor de toekomst en rekenen met zonne-energie. De bewustmakingsactiviteiten worden door Slim Opgewekt Scholen verzorgd: “Wij brengen duurzaamheid op een positieve manier’’, zegt Rob Wieggers van Slim Opgewekt. "Het gaat in onze lesprogramma's over wat kinderen zelf kunnen doen. We leren kinderen over het zelf maken van eigen duurzame keuzes.’’ 
 
Door: Nationale Onderwijsgids