Normal_rss_entry-186014

Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn blij dat premier Mark Rutte de druk op werkgevers opvoert om de lonen te verhogen. De minister-president zei afgelopen weekeinde tijdens een VVD-bijeenkomst dat door het kabinet beloofde lastenverlichtingen voor bedrijven alleen doorgaan als werknemers meer gaan meeprofiteren van de gestegen winsten.

"Dat zijn hele mooie teksten", vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Taal naar mijn hart. De lonen moeten omhoog, zo niet dan heeft dat consequenties."

Defensie en onderwijs

D66-voorman Rob Jetten wijst erop dat hij al langer pleit voor sterkere loonstijgingen. "Ik ben blij dat het langzame broertje van D66 ook op dit punt is bijgetrokken." Jetten legt de bal evenwel niet alleen bij de private sector, maar ook bij de overheid. Bijvoorbeeld defensie en het onderwijs zijn volgens hem "publieke sectoren waar de lonen kunnen stijgen".

CDA-vicepremier Hugo de Jonge leest de woorden van Rutte als "een aanmoediging in de richting van het bedrijfsleven" om meer bij te dragen aan de koopkrachtontwikkeling. Hij spreekt van een "logisch pleidooi", omdat de lonen ook volgens hem te langzaam stijgen.

Door: ANP