Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

Vakbonden in alle sectoren roepen alle werkenden op om tijdens de pensioenactiedag woensdag 29 mei het werk neer te leggen. De onderwijsvakbonden roepen geen staking uit, maar hebben schoolbesturen gevraagd om deelname van medewerkers die lid zijn van de vakbond aan regionaal georganiseerde bijeenkomsten mogelijk te maken. Dit melden FNV en de VO-raad.

De onderwijsvakbonden roepen geen staking uit. Docenten en onderwijsmedewerkers kunnen daarom niet zo maar het werk neerleggen. Het is aan individuele schoolbesturen zelf om te bepalen of ze de pensioenactie ondersteunen en hoe ze hiermee omgaan. De PO-Raad en de VO-raad vragen de schoolbesturen om de werknemer te laten gaan als het mogelijk is of als het werk op een ander moment uitgevoerd kan worden. 
 
Op 29 mei worden er  vier regionale actiebijeenkomsten georganiseerd in Groningen, Eindhoven, Arnhem en Den Haag. Leden van FNV en CNV krijgen hiervoor een gratis treinkaartje toegestuurd.
 

Eisen

Eind vorig jaar is het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen vastgelopen. De bonden voeren actie met als drie belangrijkste eisen:
  • Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat ook mensen met zwaar werk en ploegendiensten gezond hun pensioen kunnen halen.
  • Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen. Ook moeten de negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel worden opgevangen. 
  • Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.
 
Door: Nationale Onderwijsgids