Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

De Tweede Kamer is verdeeld over de oproep van Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Die roept schoolleiders op om deze week geen vervanging te zoeken voor leerkrachten als deze ziek worden. De oproep kan rekenen op begrip onder SP en GroenLinks. Anderen noemen het “een rare actie” en “een absurde oproep”. Dit meldt NOS.

Uit peilingen onder ruim 1400 schoolleiders bleek dat in de afgelopen weken 80 procent van de schoolleiders op zoek moest naar vervanging voor vooral zieke leerkrachten. Het zoeken naar vervangers kost schoolleiders steeds meer tijd en bovendien blijkt er vaak geen vervanging beschikbaar. Deze week roept de AVS daarom hun leden in het primair onderwijs op om niet te zoeken naar vervanging van zieke teamleden.
 
SP en GroenLinks kunnen de oproep van AVS wel waarderen. Zij vinden de aanpak van de coalitie voor het lerarentekort niet voldoende. Er is meer geld nodig om te zorgen dat de werkdruk verlaagd wordt en het salaris wordt verhoogd. Alleen zo kiezen mensen voor het onderwijs en gaan leraren niet op zoek naar ander werk. De actie van AVS is in hun ogen daarom begrijpelijk. 
 
CDA, PVV en VVD daarentegen keuren de actie af. Onverantwoord, onacceptabel en moreel onhoudbaar zijn termen die het CDA bezigt om aan te geven dat het niet kan dat kinderen bewust onderwijs wordt onthouden. De PVV wijst naar de “getroffen ouders”, terwijl de VVD vindt dat schoolleiders toch eerst moeten kijken of vervanging mogelijk is, ook al zijn het lastige tijden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids