Normal_budget_geld_bezuinigingen

Het Lerarenparlement van de Onderwijscoöperatie krijgt vanaf 1 januari 2019 geen geld meer van minister Slob. Volgens Slob is het Lerarenparlement niet (meer) de enige vertegenwoordiger van de beroepsgroep en is het niet logisch om de organisatie geldelijk te blijven steunen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Slob volgt hiermee het eerdere advies van Rinnooy Kan in de Verkenning Leraren. Daarin adviseert Rinnooy Kan om de beroepsgroepvorming van onderop te laten plaatsvinden, los van de bestaande organisaties, onder regie van leraren zelf. Er is geen specifieke rol toebedeeld aan het Lerarenparlement van de Onderwijscoöperatie, de organisatie die oorspronkelijk van, voor en door de leraren was, maar steeds heftiger bekritiseerd werd door de beroepsgroep zelf.
 
Slob signaleert dan ook dat het draagvlak voor het Lerarenparlement onder leraren niet stevig genoeg is. Ook zijn recent leden gestopt met het Lerarenparlement, waardoor het primair onderwijs ondervertegenwoordigd is. Daarvoor is ook geen vervanging geregeld. 
 
“Ik heb het Lerarenparlement daarom laten weten dat ik, met waardering voor hun inzet het afgelopen jaar, de financiële ondersteuning per 1 januari 2019 stopzet”, aldus Slob. De Onderwijscoöperatie wordt ook op deze datum definitief opgeheven. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids