Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

Het komt steeds meer voor dat basisschoolleraren aan klassen met zo’n veertig leerlingen moeten lesgeven. Het is oppassen of wegsturen, want invallers zijn niet meer te vinden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Steeds meer docenten krijgen te maken met uitpuilende klassen door het lerarentekort. Leerkrachten ervaren de extra leerlingen uit andere groepen als grote last. Ze fungeren soms meer als oppas dan als onderwijzer. En zo gaat kostbare onderwijstijd verloren, vindt onderwijshoogleraar Jan van Tartwijk van de Universiteit Utrecht. “Verdeling van leerlingen geeft onrust, veroorzaakt een minder veilige omgeving voor de kinderen. Dat leidt allemaal af, waardoor minder tijd overblijft om iets te leren.’’ Ook de Algemene Vereniging Schoolleiders en de PO-raad erkennen dat plofklassen geen oplossing zijn.
 
De andere optie is leerlingen naar huis sturen. Maar scholen willen ouders ook niet opzadelen met de problemen, zien zowel de AVS als de PO-Raad. En zo blijven de basisscholen voorlopig schipperen tussen twee kwaden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids